Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, accepti modul in care folosim aceste informatii. Afla mai multe aici.

wrapper

Nou!In ultima perioada tot mai multe state recurg la utilizarea de resurse energetice nepoluante prin care sa inlocuiasca resursele de combustibili fosili si sa reduca efectul de sera care ameninta subtierea stratului de ozon cu efecte devastatoare asupra climei la scara planetara.In acestcontext si tara noastra face eforturi pentru a se alinia statelor care au diminuat producerea de energie electrica si termica din resurse conventionale(carbune,pacura,gaze naturale etc).

Intre resursele neconventionale(regenerabile),cel mai adesea utilizate se numara energia solara (panouri fotovoltaice),energia eoliana si Biomasa.Aceasta din urma reprezinta pentru Romania o resursa demna de luat in seama.

Astfel,Programul National de Dezvoltare Rurala sprijima prin Masura 123 ,,Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” promoveaza investitiile pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile, promovarea investitiilor pentru producerea biocombustibililor, aplicarea masurilor de protectie a mediului , inclusiv masuri de eficienta energetica, obtinerea de surse de energie regenerabila din biomasa forestiera etc.
Intre tipurile de investitii din cadrul acestei Masuri regasim producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.


Potrivit Legi nr 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare al producerii energiei din surse regenerabile(E-SRE) „Biomasa reprezinta fractiunea biodegradabila a produselor,deseurilor si reziduurilor din agricultura, inclusiv substantele animale si vegetale, din silvicultura si industriile conexe, precum si fractiunea biodegradabila a deseurilor industriale urbane.
Un studiu recent efectuat de consultantul Rambill Romania arata ca biomasa reprezinta 65% din potentialul energetic al Romaniei adica aproximativ 7,6 milioane de tone/an, reprezentand aproximativ 19% din consumul total din surse primare.In Romania, semne de dezvoltare nu prezinta momentan, decat biomasa provenita din silvicultura.
Motivul este lipsa de experienta in colectarea reziduurilor agricole si costul mai mare al acestui proces.La nivel global, cea mai folosita materie prima este tot lemnul(respectiv rumegusul si cheresteaua).exceptie fac SUA a caror industrie de profil, foarte dezvoltata de altfel, este bazata pe culturile de porumb.

Pronind de la aceste considerente tot mai multe investitii în domeniul prelucrarii masei lemnoase sunt încurajate ca si producerea de energie electricã rezultatã din arderea biomasei lemnoase.

Astfel, din 2008 si pânã în prezent peste 150 de proiecte au fost demarate pe Mãsura 123 sprijinite prin schema de ajutor de stat X S 28/123F/2008. Toate aceste proiecte vizeazã investitii simple sau complexe în domeniul forestier în vederea valorificarii biomasei.

Last modified on Marti, 26 Mai 2015
Fonduri europene

Ca stat membru al Uniunii Europene, Romania beneficiaza in perioada 2007-2013 de asistenta financiara de aproximativ 30 miliarde de Euro. Finantarea din Fondurile Europene acopera o multitudine de domenii, sprijinind atat investitorii privati, cat si sectorul public si constituie un real avantaj in contextual extinederii si dezvoltarii spatiului European.

Despre noi

SC POS CONSULT SRL este o firma cu capital romanesc ce furnizeaza servicii specifice in domeniul consultantei in afaceri si management.
POS CONSULT este formata dintr-o echipa tanara, dinamica, de profesionisti care si-au propus sa vina in sprijinul intreprinzatorilor din Romania, prin identificarea celor mai bune solutii si a oportunitatilor viabile de afaceri.

Investitii cu fonduri UE

  Viticultura - Masura: 121 - Modernizarea ...
- Programul Operational Regional DMI 4.3- ...
  Centru de afaceri(business center)-POR ...