Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, accepti modul in care folosim aceste informatii. Afla mai multe aici.

wrapper

Nou!


Pentru ca cererea de finantare sa nu fie respinsa, solicitantii trebuie sa respecte toate conditiile din ghid. Documentatia incompleta, supraestimarea costurilor eligibile si calculul incorect al bugetului sunt cele mai des întâlnite greseli în atragerea fondurilor.

Multi dintre cei care au solicitat sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana sunt de parere ca procedura de accesare a finantarii este prea birocratica, iar întocmirea dosarului presupune un procedeu extrem de laborios. Si totusi, acest demers ar putea fi mult mai usor de parcurs daca cei interesati ar urma pas cu pas cerintele din ghidul solicitantului. În plus, greselile celorlalti ar putea fi învataminte pentru ei. Va prezentam mai jos câteva dintre cele mai frecvente erori comise în solicitarea finantarii.

Astfel, cererile scrise de mâna vor fi întotdeauna respinse, întrucât, asa cum se specifica în ghid, ele trebuie sa fie scrise la calculator, potrivit portalului fonduri-structurale.ro. În plus, o documentatie incompleta atrage dupa sine pierderea posibilitatii de a atrage fonduri. Solicitantii trebuie sa includa în dosarul pe care îl depun toate actele enumerate în „Lista de verificare a documentelor suport din formularul de cerere de finantare“ din ghid.

Nu supraestimati costurile!

Sansele de a primi sprijin de la UE scad si în conditiile în care costurile eligibile sunt supraestimate. De exemplu, pentru o masina estimata la un cost de 35.000 de euro, Comitetul de evaluare ar putea reduce bugetul alocat pentru acest articol bugetar, fara a reloca sumele la o alta linie bugetara. În acest caz, apare riscul ca volumul finantarii nerambursabile sa coboare sub limita minima indicata în ghid si sa se respinga din acest motiv cererea.

De asemenea, trebuie avut în vedere ca bugetul sa se încadreze atât în limita superioara, cât si în cea inferioara a finantarilor nerambursabile si ale procentajului de cofinantare a proiectului. si greselile de calcul al bugetului îi pot descalifica pe cei care vor fonduri de la Uniune.

Acest lucru se poate întâmpla atunci când suma efectiva a liniilor bugetare defalcata este diferita de suma solicitata sau când foaia de calcul al bugetului nu cuprinde decât valoarea finala a sumei solicitate, desi toate liniile bugetare trebuie completate si calculate. În plus, trebuie sa existe o compatibilitate între buget si metodologie.

Unii solicitanti justifica sumele pe care le cer, dar fara sa existe o corelatie între acestea si activitati. O alta greseala frecventa în accesarea fondurilor europene este durata incorecta a proiectului.

Activitati si solicitanti eligibili
Pentru a nu rata sansa de a accesa fondurile de la UE, cei interesati trebuie sa se asigure ca fac parte din categoria solicitantilor eligibili si ca vor desfassura activitati ce apar descrise în capitolul „Eligibilitatea proiectelor – Sectiunea Tipul activitatilor“ din ghid.

De asemenea, solicitantul trebuie sa demonstreze ca proiectul lui este eligibil si în ceea ce priveste grupurile tinta. Acestea trebuie sa fie clar definite, iar terminologia folosita în întreaga cerere de finantare sa fie aceeasi. De exemplu, nu este indicat ca termenul „cursant“ sa fie înlocuit cu „student“, întrucât este posibil ca acesta din urma sa nu desemneze un grup tinta eligibil.

Conditii pentru solicitant
Sa nu fie în stare de faliment sau de lichidare, sa nu fi încheiat întelegeri cu creditorii, sa nu-si fi suspendat activitatea, iar afacerile acestora sa nu fie administrate de catre instante.
Sa nu fi fost condamnati pentru abuz în serviciu printr-o hotarâre ce are autoritate de lucru judecat.
Sa-si fi îndeplinit obligatiile legate de plata contribu?iei la asigurari sociale sau de plata impozitelor în conformitate cu prevederile legale ale tarii în care îsi desfasoara activitatea sau ale tarii careia îi apartine Autoritatea Contractanta sau cu cele ale tarii în care urmeaza sa se deruleze contractul.

Fonduri europene

Ca stat membru al Uniunii Europene, Romania beneficiaza in perioada 2007-2013 de asistenta financiara de aproximativ 30 miliarde de Euro. Finantarea din Fondurile Europene acopera o multitudine de domenii, sprijinind atat investitorii privati, cat si sectorul public si constituie un real avantaj in contextual extinederii si dezvoltarii spatiului European.

Despre noi

SC POS CONSULT SRL este o firma cu capital romanesc ce furnizeaza servicii specifice in domeniul consultantei in afaceri si management.
POS CONSULT este formata dintr-o echipa tanara, dinamica, de profesionisti care si-au propus sa vina in sprijinul intreprinzatorilor din Romania, prin identificarea celor mai bune solutii si a oportunitatilor viabile de afaceri.

Investitii cu fonduri UE

  Viticultura - Masura: 121 - Modernizarea ...
  POS CCE Axa III DMI 3 - Sustinerea ...
  Centru de afaceri(business center)-POR ...